Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Selasa, 17 Februari 2015

Sudah jatuh ditimpa tangga.. Adooii!!

Assalamualaikum wbt my cyber frenz.. Eh eh..ada follower kah cheq ni?? Kihkihkih.. Lama naa cheq dak singgah laman nih.. Byk cita sbenaqnya nak cheq kongsi.. Tapi tak taw laaa masa cheq ni maaaannnjang pack.. Hahaha.. Kalau hubby dengaq ni.. Mesti dia ckp "ini semua poyooooo" kuikuikui mana dak nya.. Apa pon tak buat.. Dok layan kdrama ja dari pagi sampai malam.. Hahaha. Laa ni ini TV cheq yg punya..

Hangpa semua mesti heran kan?? Awat la cik kiah ni byk naa masa duk layan cita korea.. Haa ni yg na citaa ni..

Kes 1: sudah jatuh!!
Haha actually cheq ni under MC for 44days cik tipah oooii.. Tak tau la camna kan.. Dah naseb badan cam nangka.. Alkisahnya pada 22.01.15 bersamaan hari khamis.. Cheq jatuh bilik aiyaq.. Haha bantai eja suka ati cik kiah ja kan.. Panchoq nu.. & bila dah jatuh cam buah nangka tu.. Apa lagii kaki kiri cheq ni mmg sakit laa ngan nak mangket pon tak buleh.. Cheq pon jerit kejut encek somi.. Sakeett wooo.. Then encek somi pon angkat cheq bawak kuar.. (Juz imagine encek somi angkat tong gas laaa ek).. Huhu.. Skali tgk kaki tu trus bengkak  & cheq tak bleh nak jalan.. Jari kaki hat tgh lak dah tercabut kuku.. Walaweh sakit tu toksah nak habaq la..woo woo.. & encek somi test satu2 jari nak tgk tahap kecederaan.. Check punya check sekali jari ke2 tak bergerak & jari ketiga makin bengkak..cheq dah ketaq tahan sakit.. Encek somi releks ja pi amek myk gamat n tekap balik kuku yg tercabut tu.. Sebabnya kuku tu tak tercabut sepenuhnya..

Then cheq decide nak pi klinik la.. Bajet mmg tak leh pi keja tht day.. So col office inform cheq jatuh n truih la pi kilinik.. By the way tht time jari tgh cheq dah membiru.. Woo woo.. Sakkkeeeettt.. Jumpa ja doktor, doktor cakap "ni jari ni patah ni.. Kita xray dulu laa" errkk.. Hati ni dah debar2 dah.. 1st taim kot patah tulang ni.. Pas xray.. Tgk result dia.. Fuhhhh confirm patah.. Siap doktor tu inform tulang tu ada hancuq sket.. Maaaakkkk.. Abeh laaa.. Woowoo

Then  cheq kena g HUKM refer unit kecemasan.. Cam biasa laa bila berurusan ngan HUKM ni.. Berjam2 tu adalah nama kedua HUkM kan..mula2 tu MA kat depan tu habaq jari cheq ni depa akan tarik perbetul sket.. Cheq dah ketaq dah taim tu.. Cer bayangkan jari tu dah la tercabut kuku.. Patah lak tu.. Depa nak pi tarik lagi.. WHAAATTT!! Sakit ooo.. Tak tau nak bayangkan lagu mana..

Tunggu punya tunggu.. Nak masuk 3 jam gak laa.. Baru la turn cheq jumpa doktor.. Dapat enjet sedos tahan sakit.. Wuuiii baq hang.. Enjet tu lg sakit kut dr patah.. Woowoo..Then ni la hasil nya.. Taraaa...


Seb bek cheq dak kena simen.. Ikat ngn batang eskrem tu ja.. Fuhh.. Ni pon jenuh nak menjaga.. Sokay.. Berbalik pada tajuk.. Sudah jatuh ditimpa tangga.. Adoii!!

Kes 2: ditimpa 'tangga'
Haha.. Tajuk lawak naaarr.. Actually bukan la ditimpa tangga tu tapi lebeh kepada naseb tak menyebelahi cheq.. Dapat call dr HR (Ms Steph) inform cheq xley claim socso coz masa & tempat kejadian yang tak di cover.. (Amboih ayat lintang pukang pua chu kang dah).. Reason dia: 
1st- cheq jatuh kat dalam rumah.. Means belum pon kuar rumah nak pi keja.. Socso tak cover.. Huhu
2nd- cheq jatuh pada pukul 7pg & time keja start 9pg & jarak rumah dekat je.. Tak mungkin la cheq kuaq umah awai sgt kan?
3rd- tak buleh nak kowtim sbb dlm report doktor dah tulis time jatuh.. woowoo 
Then HR inform cheq buleh claim company nya PA ja.. Seb bek laa ada.. Harap cheq ni yg mmg takdak insurance apa pon sebab kurangnya kesedaran dalam bab insurans before ni & kurangnya kewanagan nak cover diri sendiri.. Just cover tuk anak ja kan.. Sobsob.. pasal company insured PA tu plak.. Cheq leh claim based on MC ja.. Xdak special claim for patah.. Tak tau la betoi dak sbb cheq mmg xtau apa2 pasal insurance.. 

Actually last week cheq ada masuk keja gak sebab sgt bosan duk umah.. Lemau da duk sensorang time siang.. Encek somi sebuk kat kedai. Byk order masuk.. Si anak lak duk ngan maklang & atok.. So sudah nya cheq pi keja.. Tapi seksa nya nak habaq mai.. Perhh mengadap nak naik tingkat 2 ngan keadaan kaki camni..tahan leh pi 3 hari ja.. Pastu cheq ghiau tak tahan sakit.. Then cheq decide & head cheq pon advice take tht MC until cheq betoi2 sembuh.. Huhu.. cheq ghiau gak la sbb keja cheq melambak kut xsettle & cheq rase bad feeling pasai MC lama sgt.. Boss cnfrm la tak bapa suka kan even terpaksa bg cuti..cheq rasa performance cheq selama ni dah tak cantek.. Woowoo..sgt tak suka jd lagu ni.. Sebab yang sadis nya.. Company just cover MC for 14 days per year ja.. Balance 30 days lagi tu cheq kena potong gaji laa.. Pisaaaang laa income tarak.. Woooooowoooooo
Tapi nak wat lagu mana.. Benda dah jadi.. Cheq pon kena pentingkan diri sendiri dolu.. Doktor dah suh rest betoi2 tuk tulang tu tumbuh cepat.. Terpaksa la.. Pas ni kena korek wet dlm tabung la.. Huhu.. Wet tabungan semakin berkurang ditarah.. Camno nak masuk umah baru (yg xbaru) nii.. Tak leh renovate seperti yg diidamkan ler jawabnye.. 

Kes 3: adooii!!
Kes ni hanya sekadar nafsu cemburu jaa.. Hehe.. Saja nak mengeluh kat laman ni..kut kut la ofismate terbaca sbb depa duk update kat wasap grup pasai itu angpow.. Huhuhuhu sedeh cheq tau pn effa.. Pn nor & pn deela.. Sokni cheq masuk keja mohon blanja dan mohon share2 naa wet angpow tu..

Citanya gini.. As usual.. Tiap kali CNY cheq nya boss mesti kasi angpow kan.. & tok sah habaq la cheq tau dah isi dia cmna.. Opss sori na kalo angpow kita tak sama.. So memandangkan cheq under MC for sure la cheq tak pi ofis & confirm la takdak angpow this year coz boss mmg akan bg before CNY only.. After mmg tarak la.. Woowoo mmg tarak rejeki la ini taun.. Sokay la.. Untuk memujuk hati yang sedang lara.. Bulan ni turn cheq dapat wet kutu.. Jadilaaa.. Neway itu la kisahnya.. 

SUDAH JATUH DITIMPA TANGGA..ADOOII!!

P/s: panjangkan entry ni.. Ahahahaha

Tiada ulasan:

Catat Ulasan