Rabu, 7 November 2018

The Chronology of Hj Din's Family Day @ Tg Bidara Beach Resort [Pt 1]

Assalamualaikum wbt sayang2 semua. Cheq kembali bersiaran setelah berbulan bulan menyepi dari Blog RolyPoly ni kan and kali ni cheq nak guna kata ganti nama cheq as Mamatoi aka MT. he… (dah jd mak kpd 2 org hero kan so kena la bahsa kan diri as mak2). 

Ok berbalik pada tajuk kita, kali ni MT nak share MT nye moments wif La Familiaa. Baru2 ni, MT wif family besaq MT berFamilyDay di Tg Bidara Beach Resort, Melaka. Sebelum MT nak story pasal the Day, MT nak share dulu the chronology how we starting to plan this event. WOW!! Speaking bak ang.. (>__^)

The Chronology:

1) Booked the resort

Actually kan kami 6 bradik dah lama planning nak berfamily day & bergether-gether together ni sejak last year coz my kakak sulung, kak yong (UMMI) dah kembali semula ke tanah Melayu aka Malaysia after 5 years duk hinggap kat Qatar nun. Plan dari last year tapi dis year baru tercapai hasrat kami yang suci sesuci embun pagi. Ok berbalik pada how the booking was made (melalut je keje MT ni kan?). On 24 Aug 2018, after balik keje sambil MT bersembang dgn Atuk Daddy, jari jemari comel MT ni laju jek gi open Agoda APPS kat henfon tu. Tetiba Chalet at Tg Bidara Beach Resort tu ada plak kosong (before ni dah tgk tapi already full, even call resort pun dah full tht time for date yg smua dah setuju). MT pun dgn laju terus mintak persetujuan kat Atuk Daddy (Kuasa VETO) sape berani nak lawan kan.. ha ha ha & terus la booking 2 Chalet Garden View @ Tg Bidara Beach Resort, Melaka, Malaysia for date 3 Nov – 4 Nov 2018. TADAAAAA!! Ada discount 6% lagi. Then baru la MT inform lg 5 bradik + ipar duai pasal ni. Hahahaha Nampak tak betapa MT excitednye nak bergether gether ni sampai ketepikan dorang smua (kalo la depa smua ni tak stuju hahaha MT pi la sendiri ngn chentahati MT kan…) 

Kenapa MT suka booked dengan Agoda? 

- Senang. MT dah ada account. B
- boleh book dulu bayar kemudian (hat ni paling  best!!!)
- boleh review dulu. Kalo nak cancel pun boleh tapi 1 week before check in date.
- baru ni Agoda ada buat option for payment method. Boleh pilih untuk bayar di Resort/Hotel. So senang la bagi sesiapa yang tak nak guna auto debit tu. Ye la sometimes kita pon takut kan pape jadi either card lost ke ape ke. 
- compare dengan Trivago, kena bayar on the spot rite. So kalo tetiba plan cancel. Dah satu hal nak kena tunggu refund bagai. 

(p/s: MT bukan di bayar Agoda ye. MT tulis based on MT nye experience. Hihihii) 

  
Harga yg MT dapat thru Agoda. Kalau direct resort RM 400++/chalet (kalau Tak silap MT la coz adik MT Ada call jgk resort time tu)


2) Design the T-shirt

Hat ni crita dia camni plak. After dah inform kat family member, depa pun pakat excited lebeh sampai tercetusnya idea nak buat baju family day ni. MT selaku ahli majlis tertinggi (lantik sendiri) pun dengan pantas nye start la design baju ni. Yelah memang MT kan keje kat company buat t-shirt. Tak perlu la nak survey harga baju ke printing ke smua tu. Semua dah terpampang depan mata. So after berminggu jugak bertungkus lumus (konon) maka, terhasil la beberapa design.

Design 1
Design 2
Design 3



OUR FINAL FAMILY DAY SHIRT


Credit to: MT (as planner/designer xbertauliah), MR WAN Designer (designer kt ofis MT ni), MS PUSFAA (yg menjalankan production)


3) Activity

Actually tak de plan pape pun. Mula nya MT dah berpakat nak gerak awal pagi. Sebabnye kami dapat booking for 1 night only.. so singkat je la masa tu kan. Minggu tu kan raya Deepavali. Memang tak boleh la nak extend sampai berhari2. Huhuhuhu. Tetiba lg seminggu dua from the Day, UMMI inform ada kenduri kat Putrajaya, so depa nak pi sana dulu.. then terus plan nak gerak pagi tu turn 180o. baik pi isi perut penuh-penuh dulu baru gerak ke destinasi kan..jimat wet sket. Hahahha. So plan nye ke activity seterusnya la iaitu BBQ time. And menu nya adalahhhhhhh:

** AYAM PANGGANG perap by MEKCHA(dah confirm, kata BBQ kan)
** IKAN CARU/JAKET wif ayaq asam & kuah kicap MEKCHA (fav seisi keluarga)
** STEAMBOT ala2 Family Mart by MEKCHA
** RAMYEON TTEOPOKKI SPICY MELETOP KEBABOM by MEKCHA
** KOREAN SPICY CHICKEN & NUGGET by MEKCHA

(ok..kesimpulannya chef of the day & everyday is MEKCHA.. hahahaha)


To be continue.. bila MT senang la.. tunggu kan THE CHRONOLOGY OF HJ DIN’S FAMILY DAY @ TG BIDARA, MELAKA [Pt 2]

Selasa, 10 April 2018

JAGA-JAGA..


Hmm.. indeed.. 

Bila sesuatu perhubungan itu dimulai dengan kepura-puraan.. at last.. they will show their true colour.. 

So.....

BEWARE!!!

#dahbykkaliterkena

Selasa, 17 Februari 2015

Sudah jatuh ditimpa tangga.. Adooii!!

Assalamualaikum wbt my cyber frenz.. Eh eh..ada follower kah cheq ni?? Kihkihkih.. Lama naa cheq dak singgah laman nih.. Byk cita sbenaqnya nak cheq kongsi.. Tapi tak taw laaa masa cheq ni maaaannnjang pack.. Hahaha.. Kalau hubby dengaq ni.. Mesti dia ckp "ini semua poyooooo" kuikuikui mana dak nya.. Apa pon tak buat.. Dok layan kdrama ja dari pagi sampai malam.. Hahaha. Laa ni ini TV cheq yg punya..

Hangpa semua mesti heran kan?? Awat la cik kiah ni byk naa masa duk layan cita korea.. Haa ni yg na citaa ni..

Kes 1: sudah jatuh!!
Haha actually cheq ni under MC for 44days cik tipah oooii.. Tak tau la camna kan.. Dah naseb badan cam nangka.. Alkisahnya pada 22.01.15 bersamaan hari khamis.. Cheq jatuh bilik aiyaq.. Haha bantai eja suka ati cik kiah ja kan.. Panchoq nu.. & bila dah jatuh cam buah nangka tu.. Apa lagii kaki kiri cheq ni mmg sakit laa ngan nak mangket pon tak buleh.. Cheq pon jerit kejut encek somi.. Sakeett wooo.. Then encek somi pon angkat cheq bawak kuar.. (Juz imagine encek somi angkat tong gas laaa ek).. Huhu.. Skali tgk kaki tu trus bengkak  & cheq tak bleh nak jalan.. Jari kaki hat tgh lak dah tercabut kuku.. Walaweh sakit tu toksah nak habaq la..woo woo.. & encek somi test satu2 jari nak tgk tahap kecederaan.. Check punya check sekali jari ke2 tak bergerak & jari ketiga makin bengkak..cheq dah ketaq tahan sakit.. Encek somi releks ja pi amek myk gamat n tekap balik kuku yg tercabut tu.. Sebabnya kuku tu tak tercabut sepenuhnya..

Then cheq decide nak pi klinik la.. Bajet mmg tak leh pi keja tht day.. So col office inform cheq jatuh n truih la pi kilinik.. By the way tht time jari tgh cheq dah membiru.. Woo woo.. Sakkkeeeettt.. Jumpa ja doktor, doktor cakap "ni jari ni patah ni.. Kita xray dulu laa" errkk.. Hati ni dah debar2 dah.. 1st taim kot patah tulang ni.. Pas xray.. Tgk result dia.. Fuhhhh confirm patah.. Siap doktor tu inform tulang tu ada hancuq sket.. Maaaakkkk.. Abeh laaa.. Woowoo

Then  cheq kena g HUKM refer unit kecemasan.. Cam biasa laa bila berurusan ngan HUKM ni.. Berjam2 tu adalah nama kedua HUkM kan..mula2 tu MA kat depan tu habaq jari cheq ni depa akan tarik perbetul sket.. Cheq dah ketaq dah taim tu.. Cer bayangkan jari tu dah la tercabut kuku.. Patah lak tu.. Depa nak pi tarik lagi.. WHAAATTT!! Sakit ooo.. Tak tau nak bayangkan lagu mana..

Tunggu punya tunggu.. Nak masuk 3 jam gak laa.. Baru la turn cheq jumpa doktor.. Dapat enjet sedos tahan sakit.. Wuuiii baq hang.. Enjet tu lg sakit kut dr patah.. Woowoo..Then ni la hasil nya.. Taraaa...


Seb bek cheq dak kena simen.. Ikat ngn batang eskrem tu ja.. Fuhh.. Ni pon jenuh nak menjaga.. Sokay.. Berbalik pada tajuk.. Sudah jatuh ditimpa tangga.. Adoii!!

Kes 2: ditimpa 'tangga'
Haha.. Tajuk lawak naaarr.. Actually bukan la ditimpa tangga tu tapi lebeh kepada naseb tak menyebelahi cheq.. Dapat call dr HR (Ms Steph) inform cheq xley claim socso coz masa & tempat kejadian yang tak di cover.. (Amboih ayat lintang pukang pua chu kang dah).. Reason dia: 
1st- cheq jatuh kat dalam rumah.. Means belum pon kuar rumah nak pi keja.. Socso tak cover.. Huhu
2nd- cheq jatuh pada pukul 7pg & time keja start 9pg & jarak rumah dekat je.. Tak mungkin la cheq kuaq umah awai sgt kan?
3rd- tak buleh nak kowtim sbb dlm report doktor dah tulis time jatuh.. woowoo 
Then HR inform cheq buleh claim company nya PA ja.. Seb bek laa ada.. Harap cheq ni yg mmg takdak insurance apa pon sebab kurangnya kesedaran dalam bab insurans before ni & kurangnya kewanagan nak cover diri sendiri.. Just cover tuk anak ja kan.. Sobsob.. pasal company insured PA tu plak.. Cheq leh claim based on MC ja.. Xdak special claim for patah.. Tak tau la betoi dak sbb cheq mmg xtau apa2 pasal insurance.. 

Actually last week cheq ada masuk keja gak sebab sgt bosan duk umah.. Lemau da duk sensorang time siang.. Encek somi sebuk kat kedai. Byk order masuk.. Si anak lak duk ngan maklang & atok.. So sudah nya cheq pi keja.. Tapi seksa nya nak habaq mai.. Perhh mengadap nak naik tingkat 2 ngan keadaan kaki camni..tahan leh pi 3 hari ja.. Pastu cheq ghiau tak tahan sakit.. Then cheq decide & head cheq pon advice take tht MC until cheq betoi2 sembuh.. Huhu.. cheq ghiau gak la sbb keja cheq melambak kut xsettle & cheq rase bad feeling pasai MC lama sgt.. Boss cnfrm la tak bapa suka kan even terpaksa bg cuti..cheq rasa performance cheq selama ni dah tak cantek.. Woowoo..sgt tak suka jd lagu ni.. Sebab yang sadis nya.. Company just cover MC for 14 days per year ja.. Balance 30 days lagi tu cheq kena potong gaji laa.. Pisaaaang laa income tarak.. Woooooowoooooo
Tapi nak wat lagu mana.. Benda dah jadi.. Cheq pon kena pentingkan diri sendiri dolu.. Doktor dah suh rest betoi2 tuk tulang tu tumbuh cepat.. Terpaksa la.. Pas ni kena korek wet dlm tabung la.. Huhu.. Wet tabungan semakin berkurang ditarah.. Camno nak masuk umah baru (yg xbaru) nii.. Tak leh renovate seperti yg diidamkan ler jawabnye.. 

Kes 3: adooii!!
Kes ni hanya sekadar nafsu cemburu jaa.. Hehe.. Saja nak mengeluh kat laman ni..kut kut la ofismate terbaca sbb depa duk update kat wasap grup pasai itu angpow.. Huhuhuhu sedeh cheq tau pn effa.. Pn nor & pn deela.. Sokni cheq masuk keja mohon blanja dan mohon share2 naa wet angpow tu..

Citanya gini.. As usual.. Tiap kali CNY cheq nya boss mesti kasi angpow kan.. & tok sah habaq la cheq tau dah isi dia cmna.. Opss sori na kalo angpow kita tak sama.. So memandangkan cheq under MC for sure la cheq tak pi ofis & confirm la takdak angpow this year coz boss mmg akan bg before CNY only.. After mmg tarak la.. Woowoo mmg tarak rejeki la ini taun.. Sokay la.. Untuk memujuk hati yang sedang lara.. Bulan ni turn cheq dapat wet kutu.. Jadilaaa.. Neway itu la kisahnya.. 

SUDAH JATUH DITIMPA TANGGA..ADOOII!!

P/s: panjangkan entry ni.. Ahahahaha

Khamis, 18 September 2014

1st step..for 1st time..done!!

Alhamdulillah.. 

Berjaya menempuhi 1st step for the 1st time in my life.. Apetuh??

Hopefully semuanya dipermudahkan..

Thanks to all yang membantu..menyokong..

Next.. Waiting for 2nd step..berdebar debar..

Khamis, 4 September 2014

...HARI YANG GILAAAKKK...

Maaaagaaattt.. 

Busy nyak ari ni.. 

Dengan tender nya.. Dengan Redang lagik.. Bil-bil yang menimbun rimbun timbun.. Dengan report mepot tak siap lagiiii..

Pisang laaaaa...

Fuhfuhfuhfuh... Senaman ala2 ibu mengandung sat..

Next year cheq xmau incharge company trip lagi.. Mroyannnn cheq..



Person incharge tak pi pon.. Huhuhuhu..

Tatatititutu u ols.. Enjoy ur trip!!!! Jgn lupa bawak kepok lekor kat cheq naaa.. 

HOLLLLAAAAA!!! I'M BACK..

Assalamualaikum wbt & salam sejahtera...

phewwwiiittt..lama sungguh noh cheq tak melebarkan kata-kata kat sini..

cheq windduuuu nak berbloging semula..

tapi apakan daya..masa cheq seharian sungguh padat dengan aktiviti-aktiviti yang berpekdah..

yakni keja..kejaa..kejaaaaaaa........dan kejaaaa..tidoq sat..makan banyak..kejaaaaa lagik....

sampai anak cheq pon dah pandai majuk skang nih..hambik hang..mama asyik kejaaa ja..anak pon dah tak bapa mau..huhuhu..cheq yang tacing macing ari-ari..

takpa-takpa..pasni cheq akan pastikan masa lunch cheq nanti cheq bagi sket masa kat blog nih keh..

masa malam cheq takleh laa nak amik sket sebabnya semua gajet-gajet cheq anak cheq dah rampas..

huhu..k naaa..cheq ngantuk dah ni..cheq tidoq lu..sok kejaaaa...dadadididudu...




Sabtu, 29 Disember 2012

Counting days!!!

Syukur Alhamdulillah..

Hampir berakhir tahun 2012..

dekat setahun gak hidup kami sekeluarga terumbang ambing..kehulu ke hilir..berpindah randah..merempat.. Gara-gara 'mereka' yg berhati 'mulia'..

Dr cheras-REMBAU-penang-cheras semula..

2012 jugak mengajar aku erti kesusahan..erti kehidupan..terlalu besar nya dugaan..cabaran..sentiasa dalam tangisan sehinggakan aku tak mampu untuk menitiskannya..

...NAMUN...

dalam kepahitan dugaan..masih ada kemanisan diberikan..syukur alhamdulillah..rezeki yang diberikan kpd ku..pekerjaan yang diharapkan..& cahaya mata yang menjadi penglipurlara hati..

Semoga segala dugaan mematangkan aku..amin~

Eiiii..tak sabar nak duk umah baru..gaji baru..hehehe...cepatla januari.. Hehehe.. :)
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone